Hoe kom je op de juiste manier hoger in Google? Daar gaan we je vandaag alles over uitleggen. We vertellen je wat beste linkbuildingstrategie is én laten je zien hoe #1 websites linkbuilding gebruiken om te stijgen in de rankings.
Van linkbuilding naar een strategie
Je pakt linkbuilding het beste aan als je er de juiste strategie aan koppelt. Dat helpt je om het overzicht beter te bewaren. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden wie er naar je heeft gelinkt, wanneer zij dat hebben gedaan en welke links je in de toekomst binnen zult krijgen. Dit heeft als voordeel dat je niet per ongeluk de ene maand veel links binnenkrijgt en de andere maand geen. Ook kun je op deze manier in de gaten houden of je een natuurlijke verhouding hebt tussen follow en no-follow links. Maar dat is niet het enige waar je op kunt letten bij je linkbuildingstrategie. Je gaat hierbij ook kijken naar de artikelen waar je links naar wilt hebben. Zo kun je inplannen wanneer je links naar bepaalde artikelen wilt plaatsen. Ook kun je op deze manier vooraf keywords bedenken voor de anchorteksten.
Wat is een goede linkbuildingstrategie?
Alléén linkbuilding werkt dus niet, en alléén pagina’s met goede SEO (zoekmachineoptimalisatie) ook niet. Een goede linkbuildingstrategie houdt in dat je je website in zijn geheel gaat optimaliseren. Hierbij draait het eerst om interne linkbuilding en dan pas om externe. Een manier die hiervoor veel wordt gebruikt, en waardoor je niet eens veel links nodig hebt, is door te werken met cornerstone artikelen en een duidelijke websitestructuur. Daarbij kun je het volgende linkbuilding stappenplan gebruiken:
- Je hebt een website over een duidelijk onderwerp. Dat is stap één in de goede richting.
- Je maakt daarna 4-5 cornerstone artikelen over de belangrijkste zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.
- Daarnaast maak je ‘ondergeschikte’ blogartikelen op je website. Die link je naar de cornerstone artikelen.
- Voor de linkbuildingstrategie ga je (relevante!) backlinks verzamelen naar de cornerstone artikelen. Je ziet het goed: hier komt het externe gedeelte pas.
Ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit
Je kunt beter voor kwalitatieve links zorgen dan dat je op goed geluk héél veel links gaat vergaren. Hiermee bedoelen we trouwens niet dat je dus slechts een aantal links van websites met een hoge domeinwaarde (DA) moet krijgen. Google beoordeelt inkomende links op veel meer manieren. Ze kijken niet alleen naar de DA. Bovendien is het erg onnatuurlijk als je alleen maar voor DA waarde gaat. Sterker nog: er bestaat een website die zijn linkbuildingstrategie zó heeft bedacht dat zij pagina’s op een #1 positie weten te krijgen door links met een lage DA waarde. Zo zie je maar: kwaliteit draait niet alleen daar om.
Wat zijn de kenmerken van kwalitatieve links? Die komen van websites met:
- Een goede trustflow (dit geeft aan of Google je website vertrouwt)
- Een hoge citationflow (ook wel linkjuice genoemd. Dit geeft aan hoeveel effect een link zal hebben)
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=D0fgh5RIHdE]
Google expert Matt Cutts legt uit dat je maar beter no-follow links in footers kunt hebben.
Een no-follow link is niet erg
Nu denk je natuurlijk dat je als een gek kwalitatieve follow-links moet verkrijgen. Toch werkt dat niet zo. MOZ schreef ooit een (Engels) artikel over de kracht van no-follow links. Het is nou eenmaal zo dat je niet voor de volle 100% kunt gaan voor follow-links. Dat is logisch en Google snapt dat ook. Sommige mensen praten over een bepaald percentage (no) follow-links, maar bij natuurlijke linkbuilding zou je daar helemaal niet op hoeven letten.
Welke inkomende links kun je beter no-follow laten maken bij een goede linkbuildingstrategie?
- Links in footers. Als jij websites ontwerpt en je zet in elke website een link, dan is dat niet natuurlijk.
- Affiliate links. Ook deze worden standaard als onnatuurlijk gezien.
- Andere commerciële, niet-redactionele links
De linkbuildingstrategie van #1 websites
Alle websites die bovenaan in Google staan met het zoekwoord ‘SEO’ of ‘linkbuilding’ vertellen je hetzelfde. Ze zeggen dat je deelbare content moet schrijven, zodat je vanzelf backlinks krijgt. Bovendien vertellen ze je om geen links te kopen, maar dat is juist hun eigen linkbuildingstrategie. Op de foto hierboven zie je een website die bovenaan in Google staat. Deze heeft de links, inclusief anchorteksten, zelf laten plaatsen
Startpagina’s voor je linkbuildingstrategie
Startpagina’s zijn heel belangrijk wanneer het gaat om linkbuilding. Dat zie je ook bij de linkbuildingstrategie van de website waar we het over hadden. Bijna al deze links komen vanuit startpagina’s. Zo zie je maar weer: de beste websites kopen óók links in, al zijn deze wel van kwalitatief goede startpagina’s.
Hulp nodig bij je linkbuildingstrategie?
Ben je op zoek naar iemand die écht verstand heeft van linkbuilding? Neem dan contact met ons op via onze chat of contactpagina. Wil je liever zelf aan de slag? Ga dan naar onze marktplaats om te kijken of daar iets voor je bij zit. Wij werken samen met websites met hoge DA-waardes, zodat jij zeker weet dat je de beste links inkoopt.
0 reacties