Archieven

Wat is linkbuilding? Een complete uitleg over hoger in Google komen

door | mei 9, 2018 | Linkbuilding | 2 reacties

Er zijn op dit moment ruim 1,9 miljard websites en het lijkt inmiddels onmogelijk om hoog in Google te komen. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) lijkt hiervoor dé oplossing, maar linkbuilding is minstens zo belangrijk. In dit artikel geven we je antwoord op de vragen ‘wat is linkbuilding?’ en ‘hoe pas je het toe?’. We gaan nét een stapje verder dan het delen van basiskennis zodat jij straks alles rondom dit onderwerp weet.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding houdt in dat je door het plaatsen van links (op je eigen website of op die van een ander) probeert om je website hoger in Google te krijgen. Heeft jouw website veel inkomende links, dan krijgt deze hierdoor een hogere Pagerank. Dit maakt het makkelijker om ook in de toekomst sneller hoger in Google te komen. Het is wel van belang om op een goede manier linkbuilding toe te passen zodat je niet in de problemen komt met eventuele updates van Google.

Wat zijn de grootste voordelen van linkbuilding?

Er doen al zóveel websites aan linkbuilding, dat dit wel dé methode moet zijn om je online bedrijf een boost te geven. Maar waarom is dit dé manier?

  • Je komt snel* hoog in Google, wat betekent dat je de kosten zó terugverdient
  • Het scheelt tijd en moeite: je hoeft niet meer jaren te doen over het opbouwen van een naam. Mensen vinden je vanzelf
  • Linkbuilding is duurzaam: je blijft elke maand opnieuw klanten binnenhalen via je website
  • Het is makkelijker dan het creëren van deelbare content (linkbait artikelen)

*met ‘snel’ bedoelen we relatief snel. Als je niet goed te werk gaat, en in een kort tijdbestek erg veel links krijgt naar je website, dan is dit onnatuurlijk. Daarover vertellen we je straks meer!

Het verschil tussen interne en externe linkbuilding

Interne linkbuilding betekent dat je vanuit verschillende pagina’s en blogartikelen linkt naar andere pagina’s in je website. Hiermee kun je aan Google aangeven dat die ene pagina ook relevant kan zijn voor de bezoeker van je website. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de belangrijkste pagina’s in het menu bovenaan je website zetten of door intern te linken in blogartikelen. Externe linkbuilding is het tegenovergestelde: hierbij zorg je ervoor dat er andere websites linken naar de jouwe.

Je moet dit trouwens niet verwarren met het verschil tussen intern en extern linken: vanuit je eigen website kun je óók extern linken, namelijk naar een andere website.

Hoger in Google komen door linkbuilding

Tegenwoordig doen mensen er alles aan om bovenaan in Google te komen. Belangrijk om te weten, is dat Google nog steeds veel waarde hecht aan goede backlinks. Zo pak je het goed aan:

  • De meestgebruikte methode is het plaatsen van links op relevante pagina’s, zoals startpagina’s.
  • Ook veel webshops doen aan linkbuilding. Sommige gebruiken een andere manier: ze laten bloggers schrijven over hun producten. Zo krijgen ze niet alleen links, maar ook nog eens meer bezoekers en conversies.

Wil je een goede Google positie behalen, dan zul je toch echt aan de slag moeten met linkbuilding. Er is echter één maar: hierbij is SEO en het schrijven van goede content ook erg belangrijk.

De kracht van het combineren van linkbuilding & SEO

Laten we je even uit de droom helpen: je gaat er niet komen door alleen links te verzamelen. Het draait om de kracht van het combineren van meerdere SEO- en linkbuildingmethodes om hoger te ranken. Bovendien is het raar als je website weinig content of artikelen heeft, maar wel veel binnenkomende links. Je moet daar een goede balans in vinden. Krijg je te veel (óf te weinig) links binnen, dan kun je zelfs spam flags van Google krijgen.

Je SEO moet dus niet achterblijven

Door eerst goede SEO-geoptimaliseerde pagina’s te schrijven (of te laten schrijven door SEO experts) en daarna pas over te gaan tot externe linkbuilding, heb je veel meer kans dat je pagina hoog scoort. 1 + 1 is 3 in dit geval.  Je kunt dus op twee manieren scoren – namelijk via linkbuilding en SEO. Het combineren van deze twee methodes werkt ontzettend goed. De eerder benoemde balans tussen het aantal pagina’s en binnenkomende links werkt goed voor externe linkbuilding. Schrijf je daarnaast steeds nieuwe blogartikelen met een goede SEO (zoekmachineoptimalisatie) en met relevante interne links, dan helpt dit weer mee aan je interne linkbuilding.

Meer blogartikelen op je website betekent meer opties om naar te linken. Ook zorgt het ervoor dat je nóg meer klanten kunt binnenhalen. Zeker als je per artikel weer je linkbuildingstrategie en een goede SEO toepast.

Wat vindt Google van linkbuilding?

Sinds de Google Penguin update van 2012 let Google meer op spamwebsites. Ook letten ze meer op links die van slechte kwaliteit zijn. Dit betekent dus dat je meer op moet gaan letten hoeveel bepaalde links waard zijn en dat je zowel follow als no-follow links moet hebben naar je website. Aan de andere kant is het niet zo dat ze websites met links op startpagina’s straffen. Integendeel: als jij links hebt op relevante startpagina’s, dan is er niks aan de hand. Dat kan ook voor Google heel waardevol zijn.

Zó zorg je voor natuurlijke linkbuilding

Het beste resultaat bereik je door je goed te verdiepen in de verschillende soorten links. Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome, oftewel: maak gebruik van de verschillende manieren! We hebben de beste linkbuilding tips voor je op een rijtje gezet:

  • Zorg ervoor dat er niet te veel websites linken in een te korte tijd
  • Varieer en kies een combinatie van links van blogs, webpagina’s, forums en startpagina’s
  • Zolang je varieert, blijft het dus natuurlijk. Eventueel kunnen daar best betaalde links tussen zitten, als je dit op de goede manier doet.
  • Een variatie in kwaliteit is ook belangrijk: ga niet alleen voor de beste, maar ook wat minder goede links.
  • Wél is het belangrijk om op te letten of je geen links binnenkrijgt van websites met hoge spamscores
  • Ga niet steeds voor dezelfde link keywords, maar varieer hierin en kies voor synoniemen
  • Ook is het waardevol als je niet alleen links hebt naar je homepagina, maar ook naar andere pagina’s binnen je site
  • In-content links zijn natuurlijker dan links in footers (die altijd als onnatuurlijk worden gezien) en sidebars.

Linkbuilding stappenplan

Nu wordt het toch echt tijd voor een concreet stappenplan. Hoe ga je te werk als je alles goed wilt aanpakken?

  1. Na het opzetten van je website ga je aan de slag met het schrijven van blogartikelen voor je website. In deze beginfase kun je dus al op een hogere plek in Google komen door in te zetten op SEO.
  2. Nu heb je dus de content waarnaar gelinkt kan worden. Kies de belangrijkste pagina’s uit en kijk of je hiernaar waardevolle links kunt krijgen.
  3. Op onze marktplaats bieden we een grote variatie aan links aan. Neem eens een kijkje en ontdek de mogelijkheden!
  4. Daarna kun je aan de slag met linkbuliding via blogs: benader ze zelf of laat ons dit doen: wij kunnen voor je pitchen via een groot bloggernetwerk. Bovendien bieden wij zelf ook content links aan.
  5. Belangrijk hierbij is dat je niet als een gek links gaat verzamelen. Doe het rustig aan. Wil je zeker van je zaak zijn? Wij helpen je graag als je je linkbuilding wilt uitbesteden.

Hoe check je of je linkbuildingcampagne heeft geholpen?

Eenmaal een natuurlijk linkprofiel gekregen? Dan wil je vast graag kijken of dit heeft geholpen om beter te ranken met je website. Je kunt dit checken door te bekijken of je domeinwaarde (domain authority of DA), Pagerank (PA), trustflow (TF) en citationflow (CF) zijn gestegen. Vooral de eerste twee zijn belangrijk om bovenaan te komen in Google. Een handige tool om je DA en PA te checken is deze tool.

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt linkbuilding zelf doen als je hier ook echt goed in bent. In dat geval is kennis van de regels van Google heel belangrijk, omdat je geen spam flags wilt ontvangen en al helemaal niet wilt dat je website uit de zoekresultaten wordt gehaald. In de meeste gevallen is het slim om het te laten uitbesteden aan mensen die er echt verstand van hebben. Je moet goede research doen hiernaar, want voor je het weet plaatst iemand honderden links binnen korte tijd naar je website. Je bent dan wel zeker van het resultaat – namelijk dat Google je website als spam zal gaan zien – maar dat is natuurlijk niet wat je wilt bereiken. Een linkbuilding expert pakt het anders aan: langzaamaan zorgt hij voor links naar je website vanuit betrouwbare websites en startpagina’s.

Kosteloos een vrijblijvend SEO & linkbuilding rapport

Wij geven je graag advies over je website. In deze tijd kun je niet achterblijven en is het een must om een goede website te hebben die vindbaar is voor je klanten. En óók voor klanten die jouw bedrijf nog niet kennen. Heb je nog niet zo veel ervaring met bovenaan in Google komen, maar wil je hier wel mee aan de slag? Dan is een vrijblijvend SEO & linkbuilding rapport een handig eerste stap. Neem contact met ons op via de chat of via mail.

Linkbuilding uitbesteden aan ons

Je kunt op zoek gaan naar die linkbuilding expert waar we het over hadden, maar eigenlijk heb je die al gevonden 😉 Als je contact met ons opneemt, heb je rechtstreeks contact met Rik Engelen. Hij heeft de afgelopen 10 jaar de grootste SEO bedrijven van Nederland geadviseerd en zit inmiddels al 20 jaar in de wereld van SEO.

2 Reacties

  1. Frank Krepel

    Goed geschreven stuk over linkbuilding. Ik ben wel nieuwsgierig in de mogelijkheden van jullie blogs.

    Antwoord
    • Rik Engelen

      Hallo Frank,

      Zoek je voor een specifiek thema blogs want dan kan ik een paar voorbeelden aan je mailen.

      mvg Rik

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Welke linkbuildingstrategie gebruiken websites op een #1 positie? - […] Wat is linkbuilding? Een complete uitleg over hoger in Google komen 9 mei 2018 […]
  2. Zoekmachine optimalisatie: het belang van goede teksten en backlinks | SeoMarketingDeals.com - […] Wat is linkbuilding? Een complete uitleg over hoger in Google komen 9 mei 2018 […]

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Archieven