Archieven

Hoog in Google komen met SEO en SEA: de verschillen en een uitleg

door | dec 8, 2021 | Google, Linkbuilding, SEA | 0 Reacties

SEO en SEA, ook wel zoekmachine optimalisatie en zoekmachine marketing, staan voor de organische- en betaalde posities in Google. Beide kanalen hebben eigen voordelen, maar ook nadelen. In dit artikel lichten we deze voor- en nadelen toe aan de hand van de verschillen en manieren om de kanalen complementair aan elkaar te maken.

Wat zijn de verschillen tussen SEO en SEA?

SEO en SEA verschillen op veel vlakken van elkaar. De één zorgt voor direct resultaat, waar de ander voor de continuïteit van ondernemingen kan zorgen. Lees hieronder een aantal van de grootste verschillen tussen de twee kanalen.

  • SEO draagt bij aan het lange termijn resultaat van een bedrijf. Dit kanaal wordt ingezet om de kwaliteit van websites te verbeteren en daarbij de positie in Google. SEA draagt veelal bij aan resultaat op de korte termijn. Met advertentie krijg je direct verkeer naar je website, en als je het goed doet, direct conversies.
  • SEO zorgt, wanneer het goed wordt gedaan voor een versnelde website en verbeterde gebruiksvriendelijkheid. De content wordt verder geoptimaliseerd waardoor de bezoeker in de meeste gevallen tevens beter wordt geïnformeerd. Bij SEA is dit niet het geval, vaak wordt de website niet aangepast bij het inzetten van zoekmachine marketing-campagnes.
  • Het meest toonaangevende verschil tussen de twee is dat bij SEA de website-eigenaar per bezoeker (eigenlijk klik) betaalt. Bij SEO zijn de bezoekers “gratis” (vaak zijn er kosten verbonden van de SEO-specialist waar je mee samenwerkt). In dit geval betaal je dus niet aan Google, maar aan de persoon waar je mee samenwerkt op het gebied van SEO-content, linkbuilding en technische SEO.

Mede door deze verschillen kiezen veel bedrijven voor een omnichannel strategie waarbij beide kanalen worden ingezet. In de praktijk betekent dit: SEA voor de korte termijn, SEO voor de lange termijn. Op welke manier je hier handen en voeten aan kunt geven? Dat bespreken we hieronder.

SEO en SEA complementair maken

Zijn er dan mogelijkheden om deze twee kanalen in één strategie te gieten? En hoe zijn deze twee kanalen complementair aan elkaar? Zoveel vragen.. en antwoorden!

  • SEA wordt vaak ingezet om de periode te overbruggen van de SEO-inspanningen. Tijdens het omhoog komen in Google, door de zoekmachine optimalisatie, worden advertenties ingezet. In deze periode krijgt het bedrijf alsnog de bezoekers en conversies, waardoor de tijd kan worden genomen voor een gedegen SEO-strategie.
  • Zet SEA in om bepaalde zoekwoorden te “testen”. Wat betekent dat? Nou, je kunt bepaalde zoekwoorden inkopen door middel van SEA-campagnes om de conversie op de website hiervan te testen. Het zou zonde zijn als je, na een SEO-traject van een jaar, erachter komt dat een zoekwoord geen conversies oplevert.
  • Zet SEA in om de CTR naar je SEO-resultaten te verhogen. Dit is een trucje die soms een mooi resultaat oplevert: wanneer de zoeker al een keer je advertentie op de SERP heeft gezien, kan dit de kans vergroten dat de zoeker ook naar je organische resultaat doorklikt.

Er zijn talloze manieren om SEO en SEA met elkaar te verbinden en gezamenlijk in te zetten. Kom niet eenmaal, maar twee keer hoog in Google met je eigen omnichannel strategie. Succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Archieven